Dieetervaring
De afgelopen twee dagen heb ik een lactose- en glutenvrij dieet gevolgd. Hieronder staan de recepten met foto's.
Ik vond het best lastig omdat er in erg veel producten gluten en lactose zitten. Ik vond het erg tegenvallen. Het is lastig om rekening te houden met alles omdat je speciale voedingsmiddelen in huis moet halen. De producten waren overigens duurder dan de producten met gluten en lactose. Ik vond het voor 2 daegen niet erg om te doen maar ik zou het erg vervelend vinden als ik elke dag zo goed op mijn voeding zou moeten letten. Het is goed dat ik dit geporobeerd heb zodat ik me goed in de patienten met gluten en lactose intolerantie kan inleven. Onderaan de dagen staan de voedingswaarde van alle maaltijden bij elkaar en tot slot mijn voedingsbehoefte.
Dag 1:
Ontbijt = havermoutpap met sojamelk, appel en kaneel. Dit eet ik anders ook vaak als ontbijt. Ik vind het erg lekker smaken, een soort appeltaartje maar dan gezond!

Middageten= glutenvrij brood met kipfilet + een gekookt ei met een glas versgeperste sinaasappelsap. Het glutenvrije brood is veel droger en taaier dan normaal brood vind ik. Dit komt omdat gluten voor elasticiteit zorgen wat het brood juist zo lekker maakt. De volgende keer zal ik het brood roosteren zodat het lekkerder smaakt.

Avondeten= glutenvrije pasta met champignons, kip, courgette, bleekselderij en basilicum. Heerlijke pasta! Niet moeilijk om te maken en erg lekker.

Tussendoortjes= Thee, Banaan, Glutenvrije koekjes, Bananenbrood. De glutenvrije koekjes vond ik minder lekker dan de gewone koekjes, maar ze vielen niet tegen! Het banenbrood heb ik zelf gebakken. Super lekker en ook erg gezond!


Dag 2
Ontbijt= havermoutpap, appel, kaneel, sojamelk. Het ontbijt is hetzelfde als dag 1, omdat ik het een lekker ontbijt vind.
Middageten= Glutenvrije bagel met tomaat, geitenkaas, komkommer en pijnboompitten. Heerlijke bagel, het verschil met een normale bagel is niet eens zo heel groot! Met deze ingrediënten is het een super lekere bagel!

Avondeten= Zilvervliesrijst met gegrilde kip, peultjes en wortel. Er zitten nauwelijks gluten in rijst.De kipfilet is een goede combinatie met peultjes, wortelen, uitjes en zilvervliesrijst.

Tussendoortjes= crackers met jam, geitenkaas met tomaat en komkommer, thee,fruit


Dag 1
Voedingswaarde:
1668 kcal
37,1 gram vet
76,2 gram eiwit
249 gram koolhydraten
17,2 gram vezels
488 mg calcium
8,1 mg ijzer
1,6 microgram vit. B12
44 microgram Jodium
Dag 2
Voedingswaarde:
1962 kcal
65,7 gram vet
99,9 gram eiwit
229,5 gram koolhydraten
25,9 gram vezels
1029 mg calcium
8,9 mg ijzer
3,2 microgram vit. B12
49 microgram jodium
Mijn behoefte:
1960 kcal
54,4- 87 gram vet
54,4 - 82 gram eiwit
196 - 291 gram koolhydraten
30-40 gram vezels
1000 mg calcium
15 mg ijzer
2,8 microgram vit.B12
150 microgram jodium
Ik heb dus op dag 1 minder kcal binnen gekregen van mijn behoefte. Dit komt waarschijnlijk omdat ik het lastig vond. Ik wist niet goed wat ik mocht eten en was veel tijd kwijt om dit uit te zoeken. Dag 2 is dit al beter gelukt. Mijn eiwitgehalte lag de 2e dag hoger dan mijnn behoefte wat niet erg is omdat ik veel sport en dan herstellen mijn spieren goed. Ik heb die dag ook een zware training gehad. Bij dag 1 zit ik onder de caliuminname doordat ik het moeilijk vond om de melkproducten te vervangen. Vitamine B12 heb ik wel voldoende binnen gekregen. Melkproducten leveren een grote bijdrage aan de jodiuminname, wat verklaart waarom ik daar niet aan kwam. Ik had hier ook niet op gelet. De volgende keer zal ik hier wel op letten en jodiumrijke producten gebruiken.